Akne ne marajo sonca

BLOG

Lucija Kračun, dr.
Specialist družinske medicine
AAAMED diploma za estetsko medicino

Če se borite z nečisto kožo, čim prej opravite z mitom, da je sonce vaš prijatelj. Zagorelost bo za kratek čas res nekoliko zakrila težave, vendar bo izsušitev povrhnjice zaradi sonca kmalu povzročila čezmerno maščenje. Maščoba, v kombinaciji z odebelitvijo kože, pa zamaši pore in preprečuje pravilno izločanje sebuma. Kako torej poleti pravilno skrbimo za aknasto kožo?

OD ROJSTVA IN VSE DO SMRTI

Vsi smo se že kdaj spopadali s kakšnim mozoljem ali dvema. Akne so namreč ena najpogostejših bolezni kože. In čeprav jih povezujemo z najstniki, nas lahko presenetijo praktično v vseh starostnih obdobjih. Pri novorojenčkih jih sprožijo materini androgeni hormoni, ki krožijo po krvi, a do prvega leta večinoma izzvenijo. Ja, tudi dojenčkova koža ni (samo) napeta in gladka. Pri otrokovem letu in pol pa morajo vzbuditi pozornost in treba je poiskati vzroke. Med puberteto se skoraj pri vseh mladostnikih pojavijo vsaj ogrci, ki so najblažja oblika bolezni, in pri tretjini se razvijejo akne, ki ne izginejo kar same. Videz pogosto pomagata izboljšati že sprememba prehrane in pravilna nega kože, ob težjih oblikah so potrebna zdravila.

Predvsem pri ženskah pa akne vse pogosteje opažamo tudi v odrasli dobi, po 25. letu starosti. Zadnje raziskave so tako pokazale, da se z njimi spopada že skoraj 45 odstotkov žensk med 20. in 30. letom ter več kot 10 odstotkov med 50. in 60. letom starosti.

ZAKAJ NASTANEJO?

Vzroki za nastanek aken so lahko različni. Med glavnimi so gotovo: pretirano izločanje loja pod vplivom androgenih hormonov, zaroženevanje izvodila žleze lojnice, ki onemogoča izločanje loja, bakterije, ki povzročijo vnetje in gnojenje, ter imunski mehanizmi, ki sodelujejo pri nastanku vnetij. Pomemben vpliv ima tudi dednost. Med možnimi sprožilci vsekakor bodite pozorni na: zdravila, kozmetiko, kajenje, stres, prehrano ali endokrine motnje.

In čeprav zdravniki nenehno opozarjamo, da izpostavljanje kože sončnim žarkom brez ustrezne zaščite škoduje vsem tipom in stanjem kože, je prepričanje, da sonce izboljša videz aken, še vedno precej pogosto. Resnica pa? Nasprotna – da lahko s sončenjem še okrepimo tako sprožilce kot vzroke ter stanje samo še poslabšamo. 

OSNOVA JE DOBRA ZAŠČITA

Učinkovita zaščita pred soncem je tako bistvenega pomena za vse tipe kože in koža, nagnjena k nepravilnostim, ni izjema. Pravzaprav je izbira pravilne dnevne kreme ali seruma še  pomembnejša, saj je takšna koža izjemno dovzetna za hiperpigmentacijo. 

In ker se poleti pogosteje in močneje potimo, nastane okolje, v katerem lahko uspevajo in se razmnožujejo bakterije. Tudi zato se nekateri ljudje skušajo kar se da izogibati izdelkom za zaščito pred soncem – ker se bojijo, da bodo olja in kemikalije v kremah zamašili pore in poslabšali stanje. Spet drugim ni všeč masten videz, ki ga številni zaščitni izdelki dajejo njihovi koži.

A dejstvo je, da sonce izsuši kožo in celo mastna koža nujno potrebuje vlago. Sicer žleze lojnice, ki proizvajajo sebum s potrebnimi olji, delujejo v pretiranem obsegu in prav nastajanje odvečnega sebuma, znano kot seboreja, je ključno pri nastajanju nepravilnosti. 

VLAŽENJE, VLAŽENJE, VLAŽENJE…

Keratinizacija je še en rezultat izsuševanja kože. To pomeni, da kožne celice na površini otrdijo in ovirajo naravni proces, v katerem se odmrle kožne celice odluščijo in preprečijo izločanje sebuma iz por. Razvijejo se komedoni. 

Pogosta izpostavljenost sončnim žarkom pa lahko sproži tudi razvoj posebne vrste aken, znanih kot akne Mallorca. Te nastanejo, ko se UVA-žarki srečajo s kemikalijami v določenih izdelkih za nego ali zaščito pred soncem ter sprožijo alergijsko reakcijo. Največkrat prizadenejo prav ženske med 25. in 40. letom, mnoge med njimi so imele akne že v puberteti. 

In čeprav za nego in zaščito kože z aknami ni enega samega recepta, obstaja univerzalno pravilo – obvezno se prepričajte, da kožo vlažite in ščitite, namesto da jo sušite. Pri tem uporabljajte naravne izdelke, brez alkohola ali kislin ter umetnih konzervansov in dišav, ki lahko sprožijo vnetje ali srbečico.

PRAVILNA NEGA

 

Čiščenje obraza enkrat ali dvakrat dnevno večinoma zadošča tudi poleti. Izberite izdelke, ki pomagajo vzdrževati ustrezen pH in zmanjšajo število bakterij.

S formulo iz posebnih aktivnih sestavin, ki kožo ponovno oskrbijo z vlago, nato poskrbite še za nego.

Najpomembnejša med njimi je hialuronska kislina, ki se odlično obnese ob nečisti koži, saj poskrbi za vlažnost, sočnost in prožnost, a ne maši por. Izdelek s hialuronsko kislino nanesemo najprej, zaščitni faktor pa čezenj, ko se prvi izdelek posuši. Zvečer hialuronsko kislino nanesemo samostojno.

Videz povrhnjice se tako izboljša in koža je takoj videti sveža, mehkejša in sijoča. A rezultati ne pridejo čez noč, zato je pri uporabi potrebna doslednost. 

UČINKI HYALURONSKE KISLINE

  • rehidracijski booster
  • 100% rezultati odobreni s strani resničnih žensk
  • takojšen učinek napetosti kože in zmanjšanja gubic
  • klinično dokazana intenzivna navlažitev kože
  • ne zamaši por

 

ČUDEŽI OBSTAJAJO

Med sestavinami, ki ščitijo kožne celice in intenzivno vlažijo kožo, je tudi ektoin. Naravna molekula, ki nastane znotraj ekstremofilnih mikroorganizmov, ene najmanjših in najstarejših oblik življenja na zemlji. In ker ekstremolit ne vstopa v celico ter ne reagira s proteini, stabilizira celične strukture (membrane ter DNA), zato lahko človeški epitelij zaščiti pred alergeni, UV svetlobo, onesnaževalci iz zraka, vročino in izsušitvijo. Ektoin se namreč obda s plastjo vode in tako tvori kompleks, ki okrepi zaščito kože ter njen imunski sistem, omogoča globoko in dolgo navlažitev, poveča elastičnost ter ima izjemno antioksidativno moč.

Kot vemo, pa sonce predstavlja še številna druga tveganja za našo kožo – od sončnih opeklin in kožnega raka, do alergij na sonce ter prezgodnjega staranja. In ena najbolj učinkovitih ter hkrati dokazanih sestavin kozmetičnih izdelkov, ki delujejo proti aknam ter hkrati zmanjšujejo poškodbe, povzročene zaradi UV žarkov, je brez dvoma retiol ali vitamin A. V kozmetiki in dermatologiji trenutno uporabljamo več vrst retinoidov, naravnih ali

sintetičnih derivatov vitamina A. Nas je najbolj prepričal naravni retinol bakuchiol. Zakaj? Izveste kmalu.

Uporaba retinoidov ob aknah

Uporaba retinoidov ob aknah

Retinoidi se že več desetletij uspešno uporabljajo pri zdravljenju zmernih aken, saj zmanjšajo:

  • lepljivost keratinocitov v lojnicah in tako pomagajo preprečevati in odstranjevati komedone,
  • vnetja pri aknah in
  • produkcijo sebuma. 

Kako še lahko pomagamo svoji koži?

  • Obraza se čim manj dotikajte z rokami, saj stiskanje mozoljev širi bakterije in poslabša stanje kože.
  • Izogibajte se mleku in mlečnim izdelkom ter mastni hrani.
  • Pri britju ne pritiskate preveč na kožo, nagnjeno k nepravilnostim.
  • Nega obraza s paro in savna lahko pomagata odpreti in odmašiti pore.
  • Redno čistite mobilni telefon, perite prevleke vzglavnikov in menjajte brisače, da bo na koži čim manj bakterij.
  • Telovadba, veliko spanca in zdrava, uravnotežena prehrana vam bodo pomagali ohranjati zdravje in zmanjšati stres ter izboljšati naravno odpornost kože.
Napiši komentar

seven + 7 =