Granatno jabolko – čudežni sadež

BLOG

Lucija Kračun, MD
Specialist družinske medicine
AAAMED diploma za estetsko medicino

Granatno jabolko – simbol izobilja in plodnosti za mnoge kulture, vir zdravja in hrane že več stoletij, navdih za mnoga umetniška dela , “sad mrtvih” iz Adonisove krvi; prepovedan sadež v Rajskem vrtu, s katerim je Eva zapeljala Adama… Vse to in še mnogo več se skriva za tem čudovitim sadežem, ki je prava zakladnica zdravja.

Kaj je granatno jabolko?

Punica granatum – granatno jabolko  je manjše drevo ali večji grm, ki zraste med 5 – 10 m visoko in nosi plodove granatnega jabolka. Živi ekstremno dolgo, celo do 200 let. Ima izjemno lepe rdeče cvetove, zato je primeren tudi kot okrasna rastlina na vrtu. Domovina granatnega jabolka je Perzija. V Ameriko so ga prinesli v poznem 16. stoletju španski kolonialisti.  Granatno jabolko gojijo po celotnem Bližnjem vzhodu, severni in tropski Afriki, območju Mediterana, centralni in JV Aziji, Indiji, Ameriki in Avstraliji.

Granatno jabolko je rdečkaste barve. Sredica ima zunanji trd perikarp in notranji spužvasti mezokarp (beli »albedo«), na katerega se pritrdijo semena. Membrane mezokarpa so organizirane nesimetrično. Število semen v granatnem jabolku variira med 200 – 1400. Imajo sočen mesnat ovoj temnordeče barve.

Kako lahko uporabimo granatno jabolko in kako ga najlažje jemo?

Uporablja se za kuhanje, pripravke napitkov, smootijev, koktailov in alkoholnih pijač, kot dodatek jedem…. Izkazalo se je, da ima izjemen učinek na kožo, zato je postal kar številka ena med naravnimi sestavinami proti staranju.

Ko prerežeš granatno jabolko z nožem, je potrebno ločiti semena od sept oziroma notranje sredice. Ločevanje semen je lažje v posodi vode , ker semena potonejo, pulpa pa splava na površino vode. Druga možnost je, da sadež globoko zamrznete. V tem primeru se semena lažje ločijo. Lahko pa enostavno granatno jabolko prepolovite, držite polovico nad posodo in ga izdolbete z žlico. Računajte, da bo vaša kuhinja malo polepšana z rdečo barvo. Sok granatnega jabolka je lahko sladkast ali kiselkast. Elagitanini dajejo kiselkast okus.

Zakaj je ekstrakt granatnega  jabolka tako odličen za kožo?

Semena granatnega jabolka vsebujejo 22% olja. Olje granatnega jabolka je zaradi svoje sestave zelo posebno. Vsebuje punicinsko kislino, znano tudi kot omega 5, ki predstavlja kar 80%  trigliceridov. To redko maščobno kislino od vseh rastlinskih virov najdemo samo v olju semen granatnega jabolka. Ima močne protivnetne lastnosti in je odličen antioksidant. Granatno jabolko je ena izmed najboljših rastlin z anti-age učinkom na svetu. Olje vsebuje 17 -alfa- estradiol in estron- fitoestrogena, ki imata pozitiven hormonski vpliv na kožo. Olje ima odlične pomlajevaln učinke.

Odstranjuje proste radikale, zato upočasni staranje kože in spodbuja nastajanje kolagena. Zaradi galske in egalske kisline obnavlja kožo poškodovano od sonca..  V laboratorijskih raziskavah na kulturah človeških in živalskih kožnih celic in tkiv so dokazali, da deluje antioksidativno, fotoprotektivno, protivneto in protitumorno.Olje je bogato  z vitaminom E.

Zaradi vseh teh lastnosti je uporaba olja granatnega jabolka priporočljiva pri negi zrele zahtevne kože, suhe in k alergijam nagnjene kože, pri opeči koži in kot nega po sončenju.

Samo olje granatnega jabolka je izredno nestabilno in ima zelo kratek rok trajanja, zato pri formuliranju luksuzne naravne kozmetike uporabljamo organski CO2 ekstrakt, ki ima bistveno daljšo stabilnost in nima neprijetnih vonjav.

Ste vedeli, da potrebujemo več kot 500 kilogramov granatnih jabolk za proizvodnjo le enega litra olja?

Granatno jabolko - za zdravje

Granatno jabolko je bogat vir antioksidantov, zato mu pripisujejo številne antikancerogene in protivnetne učinke, nekateri pa ga priporočajo za dopolnilo k konvencionalni terapiji pri kardiovaskularnih boleznih in nekaterih oblikah raka. Raziskave na miših so pokazale, da dodajanje granatnega jabolka ali soka granatnega jabolka občutno izboljša stanje pri aterosklerozi, deluje protivnetno in znižuje krvni tlak. Prve laboratorijske študije so tako postregle z obetavnimi rezultati, ki jih je zdaj potrebno potrditi ali ovreči še s kliničnimi študijami, ki bodo pokazale, ali lahko morebitne pozitivne učinke pričakujemo tudi pri ljudeh. Bodite previdni pri različnih prehranskih izdelkih, ki obljubljajo čudeže. Gre izključno za dodatke k prehrani, ki jačajo imunski sistem in tako podporno vplivajo na telo.

Bogata zgodovina granatnega jabolka

Granatno jabolko se omenja skozi zgodovinski čas vse od pozne bronaste dobe v področju današnjega Mediterana,  (Mezopotamija, Turčija, Ciper…), vzdolž slavne Svilene ceste na Kitajskem do Kandaharja v Afganistanu, ki je poznan po izjemno kvalitetnem granatnem jabolku. Kljub temu da ni nativen v Koreji in na Japonskem, je tam zelo razširjen. Uporabljajo ga kot bonsai zaradi lepih cvetov  in nenavadno zavite skorje, ki jo imajo starejše sorte. Španski kolonisti so kasneje pripeljali sadež  na Karibe in v Latinsko Ameriko.

Indija in Pakistan

Semena granatnega jabolka uporabljajo kot začimbo poznano kot anar dana, v indijski in pakistanski kuhinji. Posušena cela semena lahko kupite na indijski tržnici. Semena ločijo od sredice, jih sušijo 10-15 dni in uporabijo za zakisanje chutney-a in curry-a. 

Iran

Preden so prinesli paradižnik na Bližnji vzhod, so za pripravo iranske hrane uporabljali sok granatnega jabolka, melaso in kis. Še vedno jih najdemo v tradicionalnih receptih kot je fesenjān, gosta omaka iz soka granatnega jabolka in zdrobljenih orehov, ponavadi kot polivka preko race in druge perutnine in riža, in v ash – e anar – juhi iz granatnega jabolka.

Kavkazijci večinoma uporabljamo granatno jabolko za sok. V Azerbajdžanu ga običajno postrežejo z ribo  – tika kabab.

V Turčiji uporabljajo omako iz granatnega jabolka za solatne prelive, mariniranje mesa ali preprosto kot pijačo.

V Mehiki pa ga tradicionalno uporabljajo v chiles en nogada, kjer predstavlja rdečo barvo v mehiški zastavi. 

Literatura: Nina Kočevar Glavač, Damjan Janeš: Sodobna kozmetika, ostalo.
Napiši komentar

1 + 17 =