Laški smilj (Helichrysum italicum) – Zlata moč narave za lepoto naše kože

BLOG

Lucija Kračun, MD
Specialist of family practise
AAAMED diploma for aesthetic medicine

Laški smilj ljubi sonce

 

Doma je v suhih, kamnitih predelih Mediterana (Ciper, Grčija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Italija, Francija, Španija…). Je nizka delno olesenela grmičasta rastlina iz družine nebinovk (Asteraceae) z značilnimi drobnimi zlato rumenimi cvetovi.

Zanj pravijo, da v sebi skladišči sonce, saj ime helichrysum izvira iz grških besed helios, ki pomeni sonce in chrysos, ki pomeni zlato.

Vonj smilja je zelo prefinjen, bogat, nekoliko spominja na med, karamelo, tobak, sveže seno, zato jezelo cenjen v parfumeriji.

Druga imena za smilj so še: suhocvetnica, nesmrtnica, Immortelle, Everlasting, kar kaže na lastnost večne lepote cvetov tudi po tem, ko jih odtrgamo, saj nikoli ne ovene.

Uporaba nekoč

Že stari Grki in Rimljani so ga uporabljali v tradicionalni medicini  in sicer najpogosteje zunanje proti vnetju kože, za hitrejše celjenje ran, proti opeklinam zaradi sonca ali ognja, kot antimikrobno sredstvo ter tudi notranje proti vnetju grla, astmi in pri žolčnih težavah. (1).

Eterično olje in hidrolat smilja

  • Eterično olje smilja je izredno dragoceno, spada med prestižna olja, saj ga vsebuje relativno malo. Za 1 kg eteričnega olja laškega smilja je potrebno kar ena tona rastlin!  

  • S parno destilacijo cvetov, listov in stebla svežega smilja dobimo kot glavni produkt eterično olje, kot stranski produkt pa hidrolat ali rožno vodo. V eteričnem olju so zelo koncentrirane oljetopne komponente, v hidrolatu pa se nahajajo vodotopne komponente iz rastline, ki pa so bistveno bolj razredčene kot komponente v eteričnem olju.

  • Glavne sestavine v eteričnem olju laškega smilja so:  neril acetat, geranil acetat, α-pinen, curcumen, italidion, limonen, 1,8-cineol, linalol, nerol, geraniol… (1,3,4,6)

  • Količina eteričnega olja in njegova kvalitativna in kvantitativna sestava se razlikujeta glede na rastišče smilja: geografsko lokacijo, značilnosti zemlje in podnebje. 

  • Eterično olje se uporablja v kozmetični industriji, parfumeriji, aromaterapiji. 

  • V kozmetiki se najpogosteje uporablja eterično olje smilja, prav tako pa lahko tudi hidrolat, ki se v delovanju na kožo lepo dopolnjujeta. V našo obnovitveno kremo za obraz s smiljem smo vgradili oboje.

Znanstvene študije, ki podpirajo delovanje smilja na kožo (1,2,3,4,5)

  • Sodobne študije potrjujejo pozitivne učinke smilja na mnogih področjih. Njegove učinkovine imajo dokazane protibakterijske, protigljivične in protivirusne učinke; dokazano je tudi protivnetno delovanje, antioksidativno, antialergijsko delovanje.

  • V zadnjih letih je zelo povdarjena vloga eteričnega olja smilja za zdravje kože. Zaradi svojih protivnetnih in regenerativnih sposobnosti se uporablja proti staranju kože, za blaženje vnetja pri sončnih opeklinah ali pikih insektov, za zmanjševanje brazgotin, pospeševanje celjenje ran in pomirjanje kože, zmanjševanje popokanih kapilar in kožnih podpludb. 

Poglavitni koristni učinki smilja

  1. Preprečuje staranje kože (»anti-age« učinek)

  2. Deluje kot močan antioksidant

  3. Zmanjšuje vnetne procese

  4. Zmanjšuje hiperpigmentacijo kože

  5. Obnavlja poškodovano kožo

  6. Deluje proti mikroorganizmom

  7. Pospešuje celjenje ran

Naša koža in boj proti njenemu staranju

  • Naša koža je zaradi škodljivih vplivov okolja, zlasti zaradi delovanja UV žarkov, dnevno izpostavljena veliki količini prostih radikalov. To so zelo reaktivne in nestabilne molekule s kisikom, ki poškodujejo naše celice in njene komponente in tako povzročajo oksidativni stres. 

  • Komponente eteričnega olja smilja imajo dokazane antioksidativne lastnosti in na ta način pomagajo naši koži v borbi proti škodljivim učinkom okolja (2):

    • Prosti radikali povzročajo poškodbe dveh ključnih proteinov kože, to sta kolagen in elastin, ki zagotavljata elastičnost in čvrstost kože. Kolagenaza in elastaza sta encima, ki razgrajujeta kolagen in elastin, kar posledično vodi v staranje kože (manjšo elastičnost kože, nastanek kožnih gubic). Aktivnost teh dveh encimov se z leti sicer naravno povečuje, škodljivi učinki okolja, pa zelo pospešijo njuno delovanje in povzročajo prezgodnje staranje kože. Sestavini v eteričnem olju smilja α-pinen in limonen dokazano delujeta proti encimoma, ki razgrajujeta kolagen in elastan (6).

    • Prosti radikali, ki nastanejo kot posledica delovanja škodljivih UV žarkov, povzročajo tudi pretirano in neenakomerno pigmentacijo kože in pojav pigmentnih madežev

    • Fenolne spojine v eteričnem olju smilja so močni antioksidanti, ki pomagajo naši koži v borbi proti prostim radikalom.

Viri

  1. Antunes Viegas D, Palmeira-de-Oliveira A, Salgueiro L, Martinez-de-Oliveira J, Palmiera-de-Oliveira R: Helichrysum italicum: from traditional use to scientific data. J Ethnopharmacol. 2014; 151(1): 54-56.
  1. Sala A, Recio MC, Giner RM, Manez S,Tournier H, Schinella G, Rios JL: Anti-inflammatory and antioxidant properties of Helichrysum italicum, J.Pharm Pharmacol. 2002 Mar; 54(3): 365-71.
  1. Kladar NV, Anačkov GT, Rat MM, Srđenović BU, Gruljić NN, Šefer EI, Božin BN: Biochemical characterization of Helichrysum italicum (Roth) G.Don subsp italicum (Asteraceae) from Montenegro: phytochemical screening, chemotaxonomy and antioxidant properties. Chem Biodivers. 2015 Mar; 12 (3): 419-31.
  1. Han X, Beaumont C, Stevens N: Chemical composition analysis and in vitro biological activities of ten essential oils in human skin cells. Biochim Open, 2017 Apr 26; 5: 1-7.
  1. Bouzid D, Nouioua W, Soltani E, De Haro JP, Angeles EM, Zerroug MM: Chemical constituents of Helichrysum italicum (Roth)G.Don essential oil and their antimicrobical activity against Gram-positive and Gram-negative bacteria, filamentous fungi and Candida albicans. Saudi Pharm J, 2017 Jul; 25 (5): 780-787.
  1. Fraternale D, Flamini G, Ascrizzi R.: In vitro anticollagenase and antielastase activities of Essential oil of Helichrysum italicum subsp italicum (Roth) G.Don., J Med Food 2019 Oct 22(10): 1041-1046.
Napiši komentar

4 + two =