Adijo, temni madeži!

BLOG

Lucija Kračun, MD
Specialist of family practise
AAAMED diploma for aesthetic medicine

Nam pigmentni madeži upravičeno gredo na živce ali smo zaradi njih posebne?

Nekoč ljubke pegice na čelu, nosu in licih se nam z leti počasi razlivajo čez obraz. Pokopališke  rože, kot je pigmentnim madežem (ali hiperpigmentaciji) v šali nekoč rekla ena največjih  italijanskih ikon petdesetih let prejšnjega stoletja Gina Lollobrigida, so strašno nadležni. Če jih imate, potem gotovo veste, kako težko se jih je znebiti. A če si celo pri 94 letih videti tako neverjetno dobro kot Lollobrigida, se na te kronološke izdajalce seveda res lahko požvižgaš. Toda večina nima te sreče.  

In tako nas presenetijo kar naenkrat, na dopustu, med nosečnostjo, po aknah ali vnetju kože, v starosti oziroma ob jemanju določenega zdravila. In ostanejo – ti temni madežih na koži, nepravilne oblike, ki se pojavijo predvsem na obrazu, dekolteju in rokah. V nasprotju z maternimi pa pigmentni madeži niso izbočeni, to pomeni, da jih ne boste občutili, če po njih podrgnete z roko, in v večini primerov tudi niso nevarni. So pa, za razliko od navihanih pegic, za večino estetsko moteči in neprivlačni. Zato smo ob pogledu na njih tudi zelo slabe volje in si vedno znova postavimo vprašanje: bodo izginili ali za vedno ostali?

Spoznajmo nadležne vsiljivce

Če se želimo nepovabljenih gostov učinkovito znebiti, jih moramo seveda čim bolje (s)poznati. Kdaj nas torej »obišče« hiperpigmentacija? V trenutku, ko se melanociti, naše majhne tovarne za proizvodnjo pigmentov, odločijo, da je čas za nadure, za več melanina torej. In to se zgodi, ko se počutijo ogrožene, oziroma, ko jih k temu spodbudijo različni dejavniki. Zato je tudi tako zelo pomembno, da kožo ustrezno negujemo ter zaščitimo vsak dan.

Med najpogostejšimi vzroki za hiperpigmentacijo so tako:

  • prekomerno izpostavljanje soncu,

  • akne,

  • hormonske spremembe v nosečnosti ali menopavzi,

  • avtoimunske bolezni in določena zdravila,

  • neustrezna prehrana – preveč sladkorja in predelane hrane,

  • starost in

  • genetika.

Kako jih prepoznamo? Pigmentni madeži se od naravne barve kože pogosto razlikujejo po bež do temno rjavi barvi, včasih imajo tudi oker ali rahlo rdečkast odtenek. Njihova oblika je dobro vidna, medtem ko se lahko velikost in intenzivnost obarvanosti iz sezone v sezono spreminjata. Ker je oboje odvisno od izpostavljenosti kože soncu, madeži v zimskih mesecih običajno nekoliko zbledijo, medtem ko se v poletni sezoni temne lise ponovno pojavijo.

Izbira usposobljenega strokovnjaka, ki vam bo odkrito svetoval najboljši postopek za vašo težavo in kožo, v tem primeru še bolj ključna.

Lucija Kračun, ustanoviteljica in lastnica blagovne znamke

Pomanjkanje spanca, vročina in stres

Kljub splošnemu prepričanju, da je hiperpigmentacija (zgolj) posledica izpostavljenosti UV-žarkom, raziskave japonskih znanstvenikov odkrivajo, da so pogosti krivci zanjo tudi alergije, vročina in stres. Zaradi katerih pod kožo prihaja do vnetnih procesov in s tem ponovno do pospešene proizvodnje melanocitov. S pomanjkanjem spanca zaradi preobremenjenosti, se tako pojavijo še pigmentni madeži. Razlog zanje so torej vnetne reakcije, tako se z melaninsko sledjo okoli vratu lahko borite tudi zaradi alergije na najljubšo ogrlico. In celo temni kolobarji mračnih podočnjakov, za katere smo do zdaj verjeli, da so (zgolj) posledica slabega krvnega obtoka, občutljive kože ter manjšega nastajanja kolagena, naj bi bili v resnici rezultat vnetnih procesov. Zato naslednjič, ko boste izbirali nego za obraz, obvezno izberite 100 % organske naravne izdelke in se tako izognite alergijam, z veliko verjetnostjo pa tudi nadležnim temnim madežem.

Obstaja veliko možnosti, o katerih velja dobro razmisliti, ko iščete pravo rešitev.

Lucija Kračun, ustanoviteljica in lastnica blagovne znamke

Najboljše sestavine in izdelki

Kako učinkoviti so v boju s hiperpigmentacijo dermokozmetični izdelki, je odvisno od njihove pravilne izbire, redne uporabe in dolžine uporabljanja. Proces zmanjševanja oziroma odpravljanja pigmentacij je namreč dolgotrajen. A pomembno je, da vztrajamo in ne obupamo prehitro.

Na trgu je tako veliko izdelkov, vendar zlati standard raztopin za posvetlitev ostaja hidrokinon. Ob redni uporabi madeži zbledijo približno v treh mesecih, v kombinaciji z retinoidom pa smo lahko uspešni že v štirih do šestih tednih ali celo prej.

O hidrokinonu je napisanih veliko strokovnih člankov, prav tako obstajajo resni stranski učinki, zato je njegovo predpisovanje potrebno prepustiti strokovnjaku. Čeprav ga pogosto imenujejo “belilno” sredstvo, v resnici ne beli kože. Skrivnost njegovega uspeha je v zaviranju delovanja encima tirozinaze, ki tvori pigment, in tako preprečuje temnenje novih celic. Kljub vsemu priporočamo, da ga uporabljate le krajši čas.

Tudi retinoidi – kot so tretinoin na recept in retinoli brez recepta – so odlični za bledenje madežev, saj blokirajo transport melanina do epidermalnih celic in zmanjšajo aktivnost melanocitov. Videz temnih madežev pa prav tako uspešno zmanjšajo alfa hidroksi kisline, kot je glikolna, ki pospešijo obnovo kožnih celic ter odstranijo odvečni pigment na površini. Ob tem priporočamo uporabo izdelkov z vitaminom C v dovolj visoki koncentraciji. Obstaja več oblik vitamina C. Močan antioksidant pomaga namreč prekiniti nastajanje melanina. 

Najboljši postopki 

Čeprav je enostavna uporaba kozmetičnih izdelkov privlačna za mnoge, so medicinsko-estetski tretmaji zagotovo najhitrejši ter najučinkovitejši način zmanjševanja temnih madežev. Toda – pred izbiro postopka ali načina zdravljenja izbranemu strokovnjaku obvezno povejte celotno družinsko anamnezo ter se prepričajte, da ne tvegate neželenih stranskih učinkov. 

Kemični pilingi in laserji so pri odpravljanju hiperpigmentacije gotovo najboljša izbira. S prvimi izboljšamo videz kože in posvetlitev pigmentacije z nadzorovano odstranitvijo zgornjih plasti povrhnjice s pomočjo hidroksi kislin in trikloroocetno kislino. Z različno vrsto in različno koncentracijo uporabljene kisline dosežemo tudi različno globino delovanja pilinga in s tem njegove učinke. Pri terapijah se lahko uporablja le ena, samostojna kislina ali koktajl oziroma kombinacija večih, saj ima vsaka določeno specifično delovanje. Študije so denimo pokazale, da med pilingi po učinkovitosti izstopa piruvična kislina, saj je ta sestavina posebej učinkovita za zmanjševanje hiperpigmentacije. A čeprav lahko vrsta kemičnih pilingov pomaga, bodite previdni, ker se, ob napačni izbiri ali uporabi stanje lahko bistveno poslabša.

Revolucionirali napredek pri zdravljenju pigmentnih motenj, kot rečeno, dosežemo tudi z ablativnimi oziroma drugimi pigmentno specifičnimi laserji ter drugimi svetlobnimi viri. Njihov princip delovanja je namreč absorbcija svetlobe v melaninu, kjer se ta spremeni v toploto. Toplota pa nato razbije pigment na manjše delce, ki se pomaknejo na površino kože in odluščijo ali izločijo preko limfnega sistema.

Seveda je izbira usposobljenega strokovnjaka, ki vam bo odkrito svetoval najboljši postopek za vašo težavo in kožo, v tem primeru še bolj ključna.

Med postopki pa vsekakor velja opozoriti še na mikrodermoabrazijo, ki prav tako omogoča postopno in nadzorovano mehansko luščenje povrhnjice. Z odstranitvijo epidermalnih celic, ki vsebujejo melanin, pigmentacije pobledijo in koža postane svetlejša. Dermoabrazija je bolj invaziven postopek in se izvaja v dermatoloških in estetskih ambulantah.

Kombinacija je ključ do uspeha

Nekaterih pigmentnih madežev ni mogoče trajno odstraniti, lahko pa jih, kot smo videli, s pomočjo različnih kozmetičnih in dermatoloških postopkov posvetlimo. Z ustrezno nego in postopki pa nato stanje vzdržujemo v takšni obliki, da pigmentacije niso moteče, oziroma da ne pride do poslabšanja ali pojava novih. 

Ker obstajajo različne vrste pigmentnih sprememb, ki se med seboj razlikujejo po vzroku nastanka in morfoloških značilnosti, se razlikuje tudi pristop pri odstranjevanju le-teh. Prav tako ne moremo več let trajajoče in obsežne hipepigmentacije odstranili samo z eno vrsto ali eno izvedbo postopka odstranjevanja pigmentacij. Najbolj učinkovita je kombinacija različnih postopkov, uporaba posvetlitvenih krem ter stroga zaščita pred soncem skozi vse leto. Izbiro primerne metode za odstranjevanje pigmentacije pa vedno prepustite zdravnikom oziroma drugim strokovnjakom, saj se lahko za nedoložno pigmento spremembo skriva nevarni kožni rak maligni melanom.

Obstaja torej veliko možnosti, o katerih velja dobro razmisliti, ko iščete pravo rešitev.

Napiši komentar

ten − six =