Granatno jabolko

BLOG

Lucija Kračun, MD
Specialist of family practise
AAAMED diploma for aesthetic medicine

Punica granatum – granatno jabolko  je manjše drevo ali večji grm, ki zraste med 5 – 10 m visoko in nosi plodove granatnega jabolka. Živi ekstremno dolgo, celo do 200 let. Ima izjemno lepe rdeče cvetove, zato je primeren tudi kot okrasna rastlina na vrtu. Domovina granatnega jabolka je Perzija. V Ameriko so ga prinesli v poznem 16. stoletju španski kolonialisti.  Granatno jabolko gojijo po celotnem Bližnjem vzhodu, severni in tropski Afriki, območju Mediterana, centralni in JV Aziji, Indiji, Ameriki in Avstraliji.

Granatno jabolko je rdečkaste barve. Sredica ima zunanji trd perikarp in notranji spužvasti mezokarp (beli »albedo«), na katerega se pritrdijo semena. Membrane mezokarpa so organizirane nesimetrično. Število semen v granatnem jabolku variira med 200 – 1400. Imajo sočen mesnat ovoj temnordeče barve.

Semena granatnega jabolka vsebujejo 22% olja. Olje granatnega jabolka je zaradi svoje sestave zelo posebno. Vsebuje punicinsko kislino, znano tudi kot omega 5, ki predstavlja kar 80%  trigliceridov. To redko maščobno kislino od vseh rastlinskih virov najdemo samo v olju semen granatnega jabolka. Ima močne protivnetne lastnosti in je odličen antioksidant. Granatno jabolko je ena izmed najboljših rastlin z anti – age učinkom na svetu. Olje vsebuje 17 -alfa- estradiol in estron – fitoestrogena, ki imata pozitiven hormonski vpliv na kožo. Olje ima odlične pomlajevalne učinke.

Odstranjuje proste radikale, zato upočasni staranje kože in spodbuja nastajanje kolagena. Zaradi galske in egalske kisline obnavlja kožo poškodovano od sonca.  V laboratorijskih raziskavah na kulturah človeških in živalskih kožnih celic in tkiv so dokazali, da deluje antioksidativno, fotoprotektivno, protivneto in protitumorno. Olje je bogato  z vitaminom E.

Granatno jabolko za zdravje

Granatno jabolko je bogat vir antioksidantov, zato mu pripisujejo številne antikancerogene in protivnetne učinke, nekateri pa ga priporočajo za dopolnilo k konvencionalni terapiji pri kardiovaskularnih boleznih in nekaterih oblikah raka. Raziskave na miših so pokazale, da dodajanje granatnega jabolka ali soka granatnega jabolka občutno izboljša stanje pri aterosklerozi, deluje protivnetno in znižuje krvni tlak. Prve laboratorijske študije so tako postregle z obetavnimi rezultati, ki jih je zdaj potrebno potrditi ali ovreči še s kliničnimi študijami, ki bodo pokazale, ali lahko morebitne pozitivne učinke pričakujemo tudi pri ljudeh. Bodite previdni pri različnih prehranskih izdelkih, ki obljubljajo čudeže. Gre izključno za dodatke k prehrani, ki jačajo imunski sistem in tako podporno vplivajo na telo.

SESTAVA IN LASTNOST GRANATNEGA JABOLKA

SESTAVA IN LASTNOST GRANATNEGA JABOLKA

SIMBOLIKA GRANATNEGA JABOLKA

Mit o Perzefoni - boginji podzemlja

Demetra je Zevsu rodila hčer Perzefono, boginjo podzemlja. Nekega dne se je Perzefona igrala na travniku, ko je iz zemlje pridrvel Had in deklico ugrabil. Ko je vsevidni bog Helios Demetri povedal kaj se je zgodilo, je le-ta od Zevsa zahtevala naj Perzefono vrne med žive. Zevs je bil Demetri pripravljen ugoditi, ampak samo v primeru, da Perzefona v podzemlju ni ničesar jedla. Had pa se je v tem času že poročil s Perzefono. Pretental jo je, da je pojedla šest semen granatnega jabolka in je zato morala šest mesecev vsako leto preživeti pri njemu v podzemlju.Ker je užaloščena Demetra začela zanemarjati svoje božanske dolžnosti in ni več skrbela za zemljo ter rast hrane, je nastopila huda lakota. Zevs je uvidel, da bodo ljudje propadli in s Hadom sklenil kompromis – Perzefona bo spomladi in poleti pri materi, jeseni in pozimi pa pri Hadu. Iz tega izhaja razlaga za menjavanje letnih časov.

SKOZI ČAS

 

Stari Egipt 

Stari Egipčani so granatno jabolko imeli za simbol blaginje in ambicioznosti. Navajala so ga semitska imena jnhm ali nhm. Po Ebersovem papirusu, enem najstarejših medicinskih spisov iz leta 1500 p.n., so Egipčani granatno jabolko uporabljali za zdravljenje trakulje in drugih okužb. 

Starodavna in sodobna Grčija 

Grki so bili seznanjeni z granatnim jabolkom že dolgo preden so ga preko Kartagine prinesli v Rim. Pojavlja se v številnih mitih in umetniških delih. V starogrški mitologiji je bilo granatno jabolko znano kot “sad mrtvih” , izviral naj bi iz Adonisove krvi. 

V sodobnem času ima granatno jabolko še vedno močan simbolni pomen za Grke. Ko nekdo kupi nov dom, je običajno, da hišni gost prinese kot prvo darilo granatno jabolko, ki ga položi pod/blizu ikonostasi (domači oltar) hiše, kot simbol obilja, plodnosti in sreče . Ko se Grki spominjajo svojih mrtvih, naredijo kollyvo kot daritev, ki je sestavljena iz kuhane pšenice, pomešane s sladkorjem in okrašene z granatnim jabolkom. 

Stari Izrael in judaizem 

Granatno jabolko je v Bibliji večkrat omenjeno. Vključuje se tudi v kovanje in različne vrste starodavnih in sodobnih kulturnih del. Granatna jabolka so bila na primer v starem Izraelu znana kot sadje, ki so ga skavti prinesli Mojzesu, da bi pokazali plodnost “obljubljene dežele”.  Po Knjigah kraljev sta bili kapiteli dveh stebrov (Jachin in Boaz), ki sta stali pred Salomonovim templjem v Jeruzalemu, vklesani z granatnim jabolkom. Salomon naj bi svojo vence oblikoval na podlagi “krone” (čaške) granatnega jabolka. 

Nekateri judovski učenjaki menijo, da je bilo granatno jabolko prepovedano sadje v rajskem vrtu. 

Armenija

Granatno jabolko je eno glavnih sadežev v armenski kulturi (poleg marelic in grozdja). Njegov sok se uporablja v armenski kulinariki, tradiciji in v vinu. Granatno jabolko je simbol v Armeniji, ki predstavlja plodnost, obilje in poroko. Je tudi polreligiozna ikona. Sadež je imel pomembno vlogo pri poročnem običaju, ki se pogosto uporablja v stari Armeniji; nevesta je dobila sadje granatnega jabolka, ki ga je vrgla ob steno in ga razbila na koščke. Razpršena semena granatnega jabolka so nevesti zagotovila bodoče otroke. Granatno jabolko je simbol rodnosti.

Azerbajdžan – Goychay festival granatnega jabolka

Granatno jabolko velja za enega od simbolov Azerbajdžana. Oktobra vsako leto v Goychayu poteka kulturni festival, znan kot festival granatnega jabolka Goychay. Na festivalu izstopa sadna kuhinja, ki bazira na granatnih  jabolkih iz Goychaya, ki slovi po industriji pridelave granatnega jabolka. Na festivalu poteka parada s tradicionalnimi azerbajdžanskimi plesi in azerbajdžansko glasbo. 

Kitajska

Na Kitajskem predstavlja granatno jabolko simbol plodnosti.

Indija

V nekaterih hindujskih tradicijah granatno jabolko (hindujsko: anār) simbolizira blaginjo in plodnost in je povezano tako z Bhoomidevijem (boginjo zemlje) kot z lordom Ganesho (ljubiteljem sadik z več semeni).

Stari Iran in Perzija

Iran je drugi največji proizvajalec in največji izvoznik granatnih jabolk na svetu. V perzijščini je granatno jabolko znano kot anar. 

Solata z granatnim jabolkom in superživili

Solata z granatnim jabolkom in super živili

SESTAVINE: 

  • 2 sladka krompirja
  • koriander v prahu
  • cimet v prahu
  • 200g kvinoje
  • 350g brokolija
  • 40g oreščov (lešniki, orehi, indijski orešček, brazilski oreščki, …)
  • 1 granatno jabolko
  • olivno olje
  • balzamični kis
  • 2 limeti
  • 40g kalčkov -lahko mešani po izbiri
  • 1 pest mlade solate mešane berivke
  • 1 pest svežega koriandra na grobo narezanega
  • 1 svež rdeč čili
  • 1 avokado
  • 20g feta sira

Postopek: 

  1. Pečico segrejemo na 200’C
  2. Krompir z olupkom narežemo na 2,5cm velike kocke, položimo na pekač, osolimo, popopramo, dodamo ščepec cimeta, dober ščepec mletega koriandra, olivno olje. Dobro premešamo in pečemo 45min oziroma dokler krompir ni lepo zapečen in hrustljav.
  3. Kvinojo stresemo v vrelo vodo in kuhamo 20 min. Na lonec kjer se kuha kvinoja položimo cedilo, na cedilo damo narezan brokoli, ga pokrijemo in kuhamo na sopari slabih 5 min da še hrusta. Brokoli odstranimo in pustimo, da se ohladi. Ko je kvinoja kuhana, precedimo in pustimo, da se ohladi.
  4. V možnarju zdrobimo oreščke ali jih narežemo.
  5. Granatno jabolko prerežemo. Iz ene polovice odstranimo semena, iz druge polovice stisnemo sok.
  6. Iz soka granatnega jabolka naredimo solatni preliv, dodamo olivno olje, sol, poper, sok dveh limet, balzamicni kis in dobro premešamo.
  7. V skledo damo narezan koriander, na drobno narezan čili (čili lahko tudi izpustimo, ce ne maramo pekoče hrane), kvinojo, berivko, brokoli, nasekljane oreščke, kalčke, polovico krompirja.  Nato vse skupaj polijemo s prelivom in premešamo. Na solato dodamo še narezan avokado, preostali krompir, feta sir in posujemo s semeni granatnega jabolka.
Napiši komentar

5 × 5 =