Za lepoto raje preskočite kakšen kozarček šampanjca

BLOG

Lucija Kračun, MD
Specialist družinske medicine
AAAMED diploma za estetsko medicino

Balzam za dušo in srce, a nočna mora za telo in kožo – ja, vse to je običajno v paketu najbolj prazničnega časa v letu. 

Kdo se ne veseli večerje v krogu najdražjih? Pod lučkami ob vročem punču in kuhanem vinu. Ali dobre zabave s prijatelji in sodelavci? Po tem, ko vam je skupaj uspelo premagati številne izzive ter doseči zastavljene cilje. A ob nepozabnih spominih imajo ti prijetni trenutki še eno skupno točko – alkohol. In čeprav praktično od zgodnje mladosti naprej poslušamo opozorila o njegovih slabih učinkih na naše telo, nas večina, vsaj ob družabnih priložnostih, rada spije kozarček ali dva (pre)več. Če ste med njimi in morda potrebujete dodatno vzpodbudo, da vabljivi mandljevi tekili ob dveh zjutraj rečete ne, preverite, kaj vse te nesramno dobre pijačke lahko naredijo vaši koži. Odkrito povedano – nič dobrega. Še posebej, če se borite z aknami ali rozaceo.

Kako dobro se razumeta alkohol in koža?

Popolnoma nesmiselno je, da ovinkarimo in olepšujemo, saj dejstvo ne bodo nič manj boleče in resnica bo hitro očitna – koža ne mara alkohola! Pravzaprav je pitje alkohola celo ena najslabših razvad za našo kožo. Alkohol je namreč toksin z malo hranilne vrednosti, ki prispeva k slabšemu delovanju jeter ter imunskega sistema, hormonskim motnjam, poškodbam celic in težavam z inzulinom, vse to pa vpliva na kakovost, videz in hitrost staranja naše kože. Hkrati pa je tudi diuretik, zato lahko iz telesa hitro izgubimo veliko vode, zaradi česar bo naša koža dehidrirana in pusta.

(Pre)dolga vrsta negativnih učinkov

1. Dehidracija

Alkohol pa ni le diuretik, ki občutno pospeši izločanje vode iz telesa, pošteno oteži tudi ponovno rehidracijo. Tako da se lahko zgodi, da se s suho kožo, ki se lušči, poudarjenimi finimi linijami in gubami borimo še januarja! Posebej zato, ker zima že sicer ni prav prijazen letni čas za našo kožo.

2. Zabuhlost 

Z naštevanjem slabih novic pa smo (žal) šele začeli. Celo precej slabši kot dehidracija, pa je vnetni učinek, ki ga ima na naše telo. Pitje alkoholnih pijač v naši notranjosti namreč sproži vnetne procese, kar se na koži hitro pokaže v obliki rdečice, izbruhov in oteklin.

3. Izbruhi

Za nameček imajo alkoholne pijače običajno tudi veliko sladkorja. Koktajli so zato posebej slaba izbira in če z njimi prepogosto pretiravamo, se nam to kmalu izdajalsko pozna na obrazu. Saj lahko sladkor v alkoholu dobesedno kristalizira naše kožne celice, kar imenujemo glikacija in vodi do tanjšanja povrhnjice, izgube elastičnosti in neenakomerne polti.

4. Hormonske motnje

A tudi to še ni vse – sladkor v alkoholu sproži tudi inzulinski odziv, povišan inzulin pa lahko negativno vpliva na ščitnične in spolne hormone ter povzroči hormonsko neravnovesje in, posledično, seveda težave s kožo.

5. Motnje mikrobioma

Kot zadnje, nikakor pa ne najmanj pomembno, imejte v mislih, da alkohol uničuje zdrave in nadvse pomembne bakterije, ki živijo v našem črevesju in skrbijo za naš imunski sistem. Kar je še kako pomembno pri obvladovanju vnetnih kožnih stanj, kot sta ekcem ali rozacea. Naj še naštevamo?

SOS

Če vendarle ne želite na vsaki zabavi v veselem decembru šteti kozarčkov, potem morate telesu obvezno pomagati pri razstrupljanju ter regeneraciji. In nič ne spodbudi kožnih celic bolj učinkovito kot retinol (vitamin A). Boj proti utrujeni koži in koži brez življenja, nato nadaljujte še z uporabo čudovitih rastlinskih olj in izdelkov, ki vsebujejo mega vlažilce, kot je hialuronska kislina. Proces razstrupljanja jeter pa spodbujajte tako, da popijete vsaj dva litra vode na dan, ki ji dodate limono. Bo že držalo, da nekateri prisegajo tudi na antioksidante v rdečem vinu, toda vsebnost alkohola in sladkorja žal izničita vse prednosti, ki bi jih lahko imeli za našo kožo.

Kako hitro boste torej opazili neprijetne znake in kako dolgo bodo vztrajali?

Kratkotrajne posledice bodo vidne praktično takoj in še 24 ur po (zgolj eni) noči prekomernega pitja, to pomeni tri pijače ali več, bo naša koža videti pusta, ohlapna in sivkasta, tisti, ki trpite za aknami ali rozaceo, pa boste ob tem opazili še izrazito poslabšanje.

In kako dolgo bo trajalo, da si opomorete? Nekateri se lahko pohvalijo, da so »že« tretji dan po tem, ko niso spili niti kapljice in so jetra poskrbela za temeljito čistilno akcijo, videti kot prerojeni, medtem ko drugi potrebujejo tudi teden ali več. Odvisno od siceršnjega stanja kože, starosti, spola, genetskih predispozicij, metabolizma in še česa.

Top 5 alkoholnih neprijateljev naše kože po oceni strokovnjakov

Top 5 alkoholnih neprijateljev naše kože po oceni strokovnjakov

1. Baileys

V 25 ml kozarcu Baileysa je 5 g (1 žlička) sladkorja, plus dodatki in mlečna smetana, ki je polna nasičenih maščob, ki utrujajo kožne celice.

2. Margarite 

Visoke ravni sladkorja in alkohola, kot rečeno, povzročajo vnetja, občutljivost, izbruhe, pordelost in poškodbe celic. K temu dodajte veliko količino soli, ki povzroča zadrževanje vode, in odgovor, zakaj ste jutro po zabavi z margaritami videti zabuhli in otečeni, imate na dlani. Pravzaprav vsi koktajli vsebujejo veliko sladkorja.

3. Rdeče vino 

Kaj pa rdeče vino, se zdaj sprašujete? Je vazodilatator, ki povzroči širjenje krvnih žil in rdečico, poleg tega sprošča histamin, ki spet povzroči rdečico in zardevanje. Zato se, če se spopadate z rozaceo, rdečemu vinu popolnoma izogibajte.

4. Ok, in belo?

Tudi z njim ne boste veliko na boljšem, saj vsebuje sulfite, ki lahko dražijo kožo, poleg tega ima prav tako visoko raven sladkorja. 

5. Prošek

Še ena sladkorna bomba, pogosto polna konzervansov in dodatkov. Še huje je, da ga je tako enostavno piti, da ga običajno spijemo (res) veliko.

Napiši komentar

nineteen − 3 =